Babka marmurkowa

Święta coraz bliżej, więc pora wziąć się za pieczenie babek. 😉 Przepis podany poniżej, otrzymałyśmy od Mamy naszego przedszkolaka. Został już wypróbowany, sprawdzony i jest naprawdę godny polecenia. 😉

 

Składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

skórka starta z 1/2 cytryny

 

Wykonanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodajemy po jednej łyżce, mieszając łyżką. Następnie dodajemy olej wymieszany z wodą. Na koniec startą skórkę z cytryny. 3/4 gotowego ciasta wlewamy do formy. Do pozostałej części dodajemy kakao, i następnie wlewamy do formy. Piec ok 50 minut, w temp. 160-170 stopni. Wkładać do nagrzanego piekarnika.

Comments are closed.