Święta coraz bliżej, więc pora wziąć się za pieczenie babek. 😉 Przepis podany poniżej, otrzymałyśmy od Mamy naszego przedszkolaka. Został już wypróbowany, sprawdzony i jest naprawdę godny polecenia. 😉
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
skórka starta z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodajemy po jednej łyżce, mieszając łyżką. Następnie dodajemy olej wymieszany z wodą. Na koniec startą skórkę z cytryny. 3/4 gotowego ciasta wlewamy do formy. Do pozostałej części dodajemy kakao, i następnie wlewamy do formy. Piec ok 50 minut, w temp. 160-170 stopni. Wkładać do nagrzanego piekarnika.