Karnawałowe faworki.

Karnawał trwa, a więc na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych faworków, oponek i pączków. A wiadomo - najlepsze to te domowe! Zwłaszcza upieczone przy współpracy całej rodzinki. 😉

Poniżej przepis, na proste, tanie faworki. Potocznie zwane "chrustem".

Składniki:

2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżka spirytusu

4 łyżki śmietany

szczypta soli

1  łyżka tłuszczu

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkowywać cienkie placki. I wykrawać z nich faworki (szczegółowa instrukcja dla niedoświadczonych, dostępna w internecie). Smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Następnie odsączyć, układając na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i gotowe!

Życzymy smacznego, niedługo przepis na pyszną karnawałową sałatkę!

 

 

Comments are closed.