Karnawał trwa, a więc na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych faworków, oponek i pączków. A wiadomo - najlepsze to te domowe! Zwłaszcza upieczone przy współpracy całej rodzinki. 😉
Poniżej przepis, na proste, tanie faworki. Potocznie zwane "chrustem".
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka spirytusu
4 łyżki śmietany
szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Odstawić na 30 minut. Następnie rozwałkowywać cienkie placki. I wykrawać z nich faworki (szczegółowa instrukcja dla niedoświadczonych, dostępna w internecie). Smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Następnie odsączyć, układając na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem i gotowe!
Życzymy smacznego, niedługo przepis na pyszną karnawałową sałatkę!